De duizendpoot

Verhalen kunnen verteld worden op duizenden manieren. Met taal, maar ook met illustraties, foto’s, muziek en cartoons De duizendpoot gaat over verhalen die uit meer dan woorden bestaan, gemaakt door auteurs met meer dan één talent. De bundel belicht het ontstaansproces van boeken waarin de verschillende talenten van deze auteurs verenigd worden en benadrukt de onvermijdeliike rol van de redacteur in dit proces. Want hoe getalenteerd ook, het dubbeltalent doet het niet alleen. Twaalf artikelen tonen de weg van idee naareindresultaat.

De duizendpoot belicht illustrerende taalwonders, schrijvende fotografen, kunstzinnige poëten en andere dubbeltalenten. Het gaat over Jan Cremers bemoeienis die zo ver reikte dat de vormgever van De Bezige Bij dreigde op te stappen. Over een boek dat zich gedraagt als een game. Over lettersoep, een onsmakelijke cartoonist en en klein zwart jurkje. Maar vooral gaat het over de onbegrensde mogelijkheden van verhalen enhun even onbegrensde scheppingsprocessen.

Deze bundel is geschreven, samengesteld, geredigeerd en vormgegeven door studenten van de master Redacteur/editor aan de Universiteit van Amsterdam. Deze opleiding neemt een unieke positie in binnen Nederland en Vlaanderen, omdat zij studenten zowel theoretisch als praktisch klaarstoomt voor hetredacteurschap. Voor de studenten is deze bundel en kans om praktijkervaring op te doen, voor de buitenwereld is het een kennismaking met de boekenvakkers van de toekomst.


De duizendpoot: over de redactie van dubbeltalenten is te bestellen door te mailen naar e.j.rietstap@uva.nl.

Ga terug naar Boekprojecten