In dit hoofdstuk nemen we je mee langs bekende en minder bekende feministen en vrouwencollectieven, die zich op verschillende manieren hebben ingezet in Amsterdam voor de vrouwenemancipatie. Individuele portretten van Johanna Naber, Hella S. Haasse en Joke Smit worden opgevolgd door essays over vrouwelijke gemeenschappen: de vrouwen van het Leesmuseum, de feministische uitgeverijen Sara en Chaos, en de Amsterdamse groep Sister Outsider en Audre Lorde. Deze wandeling door het centrum van Amsterdam laat je op een tastbare manier kennismaken met zowel de geschiedenis als de huidige stand van zaken van het feminisme, en laat je verdwalen in de verborgen plekken van feministisch Amsterdam.
Van de Van Eeghenstraat tot de Openbare Bibliotheek van Amsterdam
2 uur I 7 km I Centrum
Een wandeling door het historische centrum van Amsterdam, langs ijkpunten die het feminisme van Amsterdam karakteriseren.
Loop deze wandeling gemakkelijk via Google Maps. Deze route kan afwijken van de precieze route in het boek.
Auteurs van dit thema
Isa Rienstra
Altijd al had Isa Rienstra (1999) een interesse in de Nederlandse taal. Zo koos ze na de middelbare school voor de bachelor Taal- en Cultuurstudies waarbinnen ze de hoofdrichting ‘Moderne, Nederlandse Letterkunde’ volgde. Ze liep stages bij poëzietijdschrift Awater en uitgeverij A.W. Bruna. Na de laatste stage werd ze zo enthousiast over de taken van de redacteur bij een uitgeverij dat ze na de bachelor koos voor de master Redacteur/editor. Als redacteur is ze actief bij het letterkundig tijdschrift Vooys. Ze woont in Utrecht, maar is ook regelmatig in Amsterdam.
Isa schreef het essay De chroniqueur die vrouwen geschiedenis liet schrijven: het belang van Johanna Naber voor de historische zichtbaarheid van de vrouw. Ze is graag in het Vondelpark, waar overigens één van de locaties in haar essay – de Van Eeghenstraat – vlakbij is.
Sarah Groeneweg
Sarah Groeneweg (2000) studeerde Engelse taal en cultuur aan de Universiteit Utrecht. Tijdens deze bachelor volgde ze een minor geschiedenis en liep ze stage bij WPG Kindermedia, waar ze een passie voor kinderboeken ontwikkelde. Momenteel volgt ze de master Redacteur/editor in Amsterdam, waar ze kennis maakt met de praktische kanten van het boekenvak. Daarnaast houdt ze van zwemmen, experimenteren in de keuken en discussiëren over feministische en culturele vraagstukken. Ze hoopt na haar studie de wereld te kunnen voorzien van mooie (jeugd)literatuur over deze onderwerpen.
Sarah schreef het essay De Grote Éen: de positie van Hella S. Haasse in de Nederlandse literatuurgeschiedenis. Haar tip in Amsterdam: na college loopt ze graag een rondje over de vlooienmarkt op het Waterlooplein, op zoek naar tweedehands schatten. Een aanrader!
Stella Koelink
Stella Koelink (1999) studeerde Franse taal en cultuur en Literatuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Tijdens deze bachelors bracht ze een semester door in Parijs, waar ze studeerde aan Université Paris Diderot – Paris 7. Vier jaar academische studie op het gebied van literatuur deed haar realiseren dat ze graag in de boekenwereld zou willen werken. Zo kwam ze uit bij de master Redacteur/editor, om ook de praktische kant van het boekenvak te leren. Ze hoopt de wereld later te kunnen voorzien van mooie literatuur en belangrijke verhalen, het liefst met een Frans tintje.
Stella schreef het essay Nog altijd dat onbehagen: de hedendaagse relevantie van Joke Smits ‘Het onbehagen bij de vrouw’. Haar tip voor Amsterdam is het Stedelijk Museum.
Chaja Ringoet
Chaja Ringoet (1998) leerde lezen op haar vijfde en is daar nooit meer mee opgehouden. Fictie of non-fictie, Nederlands of vertaald; het liefst leest ze alles wat los en vast zit. Haar voorliefde voor taal en literatuur zette ze even aan de kant om geschiedenis te gaan studeren, maar het bloed kroop waar het niet gaan kan en algauw werd haar studie aangevuld met vakken over creative writing en boekwetenschap. Naast haar studie verdiepte ze zich verder in het redactiewerk door als redacteur aan de slag te gaan bij het academische tijdschrift Leidschrift.
Chaja schreef het essay Emancipatoir bolwerk of bastion van de elite?: de rol van het Leesmuseum voor Vrouwen in de eerste feministische golf. Haar favoriete plekken in de stad zijn de Amsterdamse hofjes, bijvoorbeeld het Deutzenhofje aan de Prinsengracht 855-899.
Lisa Prinsen
Lisa Prinsen (1997) groeide op in Utrecht in een huis met oneindig veel boeken. Literatuur met de hoofdletter L werd een struikelblok tijdens de middelbare school. Al die dode witte mannenschrijvers op de verplichte leeslijst voelden niet echt relevant. Maar de interesse voor taal bleef en ze koos voor de bachelor Taalwetenschap. Een redactiestage bij de rebellen van Das Mag, waar ze over schrijft, bracht haar bij de master Redacteur/editor. Ze hoopt later bij te dragen aan een inclusievere leeslijst voor de middelbare school, net als uitgeverijen Sara en Chaos.
Lisa schreef het essay Een imprint maar toch zelfstandig?: de beweegruimte van de schrijvende feminist door de tijd heen. Haar tip in Amsterdam is poëzieboekhandel Perdu aan de Kloveniersburgwal, een bijzondere plek waar poëzie en theater samenkomen.
Megan Leeuw
Megan Leeuw heeft al van kinds af aan een gezonde obsessie met lezen. Van fantasy- en sci-fiboeken tot serieuze non-fictie, het interesseert haar allemaal. Geïnspireerd door haar Ierse moeder is Megan Engelse Taal en Cultuur gaan studeren, omdat niks haar leuker leek dan boeken lezen voor school. Nu ze de master Redacteur/Editor volgt hoopt ze te leren hoe je nieuw literair talent kan ontdekken en droomt ze over het starten van haar eigen uitgeverij.
Megan schreef het essay Samen de stilte doorbreken: de bijzondere verbintenis tussen Audre Lorde en de vrouwen van Sister Outsider. Haar favoriete plek in Amsterdam is The American Book Center, een boekenwinkel op het Spui. Ze is vooral fan van hun fantasy- en scifi-afdeling en de geweldige chai lattes die het café serveert.
Terug naar Dwalen langs verhalen