Joods cultureel erfgoed

Joods Historisch Museum te Amsterdam

Als echte wereldstad is Amsterdam vol van verschillende culturen die elk hun eigen stempel op het straatbeeld drukken. Zo ook het Jodendom: de nieuwsgierige wandelaar ziet overal in de stad sporen terug van de rijke Joodse cultuur. Maar ook minder tastbare restanten van het Jodendom beïnvloeden de Amsterdamse taal, poëzie en collectieve herinnering. In dit hoofdstuk ligt de focus op verschillende aspecten van het Joods culturele erfgoed in onze hoofdstad. Hoe verbeelden we onbevattelijke verschrikkingen in een monument? Op welke manier beïnvloedt de stedelijke omgeving het werk van een getraumatiseerde dichteres? En wat maakt nou net dat ene dagboek zo bijzonder? De wandelroute loopt door en langs de Plantagebuurt, de wijk die ooit bekend stond als de Jodenhoek door het grote aantal Joodse migranten dat er woonde. Tegenwoordig is dit een levendige buurt met mooie parken, bruisende straatjes en verscheidene hommages aan de Joodse cultuur. 


Route Joods cultureel erfgoed door Amsterdam, Dwalen langs verhalen

Van Uilenburgsjoel tot de Hollandsche Schouwburg

1.5 uur | 3.4 kilometer | Plantagebuurt

De stad Amsterdam dankt zijn bijnaam Mokum, Jiddisch voor ‘de stad’, aan zijn rijke Joodse verleden. Dwaal langs synagogen, musea, monumenten en plekjes met verborgen geschiedenis, en maak kennis met het Joods cultureel erfgoed van Amsterdam.

Loop deze wandeling gemakkelijk via Google Maps. De wandeling kan afwijken van de precieze route in het boek.


Auteurs van dit thema

Portretfoto Maarten Lemmens, auteur Dwalen langs verhalen

Maarten Lemmens

Maarten Lemmens (1994) is met alles een laatbloeier, en dus ook met het lezen van boeken. Zijn interesse voor boeken en lezen ontstond pas tijdens zijn studie geschiedenis, maar sinds het begin daarvan heeft hij al menig boek verslonden. Daarbij vindt hij met name de wereldliteratuur interessant. Met de master Redacteur/editor hoopt hij zijn enthousiasme voor boeken met een breed publiek te delen.

Maarten schreef het essay Een pleidooi voor vergaande artistieke vrijheid: over het grijze gebied tussen artistieke vrijheid en smaad in romans. Zijn favoriete plek in Amsterdam is café De Engelbewaarder, aan de Kloveniersburgwal. In deze gezellige en vaak goedbezochte horecagelegenheid kunnen naast alcoholische versnaperingen ook boeken worden geconsumeerd.

Portretfoto Sijtje Reezigt, auteur Dwalen langs verhalen

Sijtje Reezigt

Sijtje Reezigt (1998) heeft altijd een grote liefde voor lezen en taal gekoesterd en heeft hier dan ook haar studie van gemaakt aan de Universiteit van Utrecht met Nederlandse taal en cultuur. Toch miste ze iets en is er daarom een bachelor Geschiedenis bij gaan doen vanaf haar derde jaar. Toen er tijdens haar studie Nederlands een redacteur een gastcollege gaf, wist Sijtje het zeker: ik wil dat ook worden. Om alvast wat ervaring op te doen in het boekenveld is ze begin 2021 stage gaan lopen bij Uitgeverij Boekenrij bij de afdeling fictie. Sijtje heeft beide bachelors inmiddels succesvol afgerond en hoopt later werkzaam te zijn in de historische literatuur, om zo haar liefde voor de Nederlandse taal, geschiedenis en lezen te combineren.

Sijtje schreef het essay Opdat we nooit vergeten: een kritische kijk op de mythevorming van Anne Frank. Haar tip voor in Amsterdam: Athenaeum boekhandel.

Portretfoto Sonja Buljevac, auteur Dwalen langs verhalen

Sonja Buljevac

Sonja Buljevac (1997) is opgegroeid in Tilburg maar woont nu in Utrecht, waar ze een bachelor psychologie heeft afgerond. Daarna besloot ze haar passie te volgen met een studie literatuurwetenschap, om later in het boekenvak terecht te komen. Sonja ziet in alles een verhaal en schrijft van jongs af aan ook zelf proza. Het liefst leest ze coming-of-age-romans. De klassieker Kees de jongen van Theo Thijssen is haar favoriet. Na de master zou ze graag non-fictie redigeren, om ook informatieve teksten zo mooi en aantrekkelijk mogelijk te maken.

Sonja schreef het essay Taal en de tand des tijds: de ontwikkeling van het Jiddisj in Amsterdam. Naast boeken is kunst een andere passie van Sonja. In Amsterdam struint ze het liefst rond in het Van Gogh Museum.

Portretfoto Jasmijn Boonacker, auteur Dwalen langs verhalen

Jasmijn Boonacker

De interesse die Jasmijn Boonacker (1996) heeft voor het verleden is groot. Ze heeft een bachelor Nederlandse geschiedenis afgerond aan de Universiteit Leiden en specialiseerde zich in de Jodenvervolging in Nederland. Om zich verder te verdiepen in de geschiedkunde volgde ze daarna de master Politics, Culture and National Identities, from 1789 to the Present. Ze wilde zich na het afronden van haar master nog verder ontwikkelen en besloot vanwege haar liefde voor lezen en taal dat de master Redacteur/editor de perfecte vervolgstudie was. Jasmijn hoopt haar talige kant met haar liefde voor de geschiedkunde later te kunnen toepassen in haar werk bij een uitgeverij.

Jasmijn schreef het essay De (on)schuldige omstander: de strijd om het Holocaust Namenmonument. Haar tip is een wandeling door de Johannes Verhulststraat om authentiek, chique en prachtig Amsterdam te ervaren. 

Portretfoto Josse ten Barge, auteur Dwalen langs verhalen

Josse ten Barge

Josse ten Barge (1999) groeide op tussen de boeken en bevindt zich daar nog altijd het liefst. Verwonderd over de invloed van verhalen op het wereldbeeld van mensen ging zij naar Rotterdam om geschiedenis te studeren. Tijdens die studie realiseerde ze zich dat ze de fictie miste, en na een stage in het Literatuurmuseum besloot zij naar Amsterdam te vertrekken om de master Redacteur/editor te volgen.

Josse schreef het essay Michaelis’ Melancholisch Mokum: hoe het Amsterdam van Hanny Michaelis een reflectie wordt van zichzelf. Nu, in Amsterdam, wandelt ze graag via het Vondelpark naar filmtheater De Uitkijk, om daar de mooiste films te zien. Wist u trouwens dat naast de duizend halsbandparkieten in het Vondelpark soms ijsvogels huizen?

Terug naar Dwalen langs verhalen