Traditie en innovatie

Minibieb, boekenkastje in de stad

Het oude stadscentrum met zijn zeventiende-eeuwse panden vormde ooit het centrum van de wereldwijde boekenproductie. Achter de façades van de huizen rond het Damrak waren veel boekdrukkers gevestigd. De drukindustrie mag tegenwoordig dan het centrum uit zijn, er zitten nog steeds uitgeverijen in deze buurt. Het centrum heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld: je vindt er oude pakhuizen, sporen van de negentiende-eeuwse Amsterdamse School en startups van het nieuwe digitale tijdperk.

Het veranderende centrum staat symbool voor de uitda-gingen voor de duurzame stad. Want wat zijn de bezwaren tegen het papieren boek, en wat zijn goede alternatieven voor de toekomst? Moeten we de oplossing zoeken in tweedehandsboeken, of het boek zó vormgeven dat het papieren boek bestaansrecht heeft, of zijn e-boeken de toekomst? In deze wandeling kijken we naar tradities in het boekenvak en innovaties voor de toekomst. Want wie goed kijkt, kan ook die oude boekenstad nog vinden.


Route Traditie en Innovatie door Amsterdam, Dwalen langs verhalen

Van Openbare Bibliotheek Amsterdam tot San Serriffe

50 minuten | 4.2 kilometer | grachtengordel

Een route door de binnenstad, langs boekhandels, weggeef-kastjes en Amsterdamse School-vormgeving die je zomaar zou kunnen missen.

Loop deze wandeling gemakkelijk via Google Maps.


Auteurs van dit thema

Portretfoto Jochum Veenstra, auteur Dwalen langs verhalen

Jochum Veenstra

Van 2011 tot 2015 studeerde Jochum Veenstra (1991) Wijsbegeerte aan de UvA, daarvoor deed hij de acteursopleiding aan de Hogeschool van de Kunsten in Amsterdam. Als zestienjarige was hij mede-oprichter van De Theatertroep. Acht jaar later, van 2016 tot 2020, wist de groep structurele subsidie te bemachtigen. In de hoedanigheid van acteur en theatermaker, schreef en werkte hij samen met onder andere Judith Herzberg, Don Duyns en studenten van de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht. Het werken met de auteurs sprak hem zozeer aan dat hij de master Redacteur/editor is gaan doen. Naast de master doet hij journalistieke werkzaamheden voor onder andere de Theaterkrant en is hij redactiesecretaris en medeoprichter van het wetenschappelijk tijdschrift Jeugd in Ontwikkeling (uitgegeven door Vereniging Nederlandse Ontwikkelings Psychologie).

Jochum schreef het essay Op boekendieet: de voordelen van het e-boek voor de papierliefhebber. Tip voor Amsterdam: bij elke stop van de Noord/Zuidlijn even naar boven komen en dan snel weer verder. Heerlijk om de stad, met zijn verschillende buurten, te zien veranderen. 

Portretfoto Marieke van der Els, auteur Dwalen langs verhalen

Marieke van der Els

Marieke van der Els (1997) studeerde Nederlandse taal en cultuur aan de UvA met een specialisatie in Taalkunde en een minor Journalistiek en kritiek. Door een stage bij de kinder- en jeugdboekenafdeling van Luitingh-Sijthoff raakte ze onder de indruk van het verwonderlijke en magische van kinderboeken. Ze is een echte alleslezer en wil ook graag andere richtingen in het boekenvak ontdekken. Het liefst is ze elke dag met boeken bezig, zodat ze zelf haar steentje kan bijdragen aan die magische wereld.

Marieke schreef het essay Oude mannen, oude boeken: de (on)vergankelijkheid van de boekenmarkt in de Oudemanhuispoort. Haar tip in Amsterdam: Als je tijdens het struinen door De Pijp even wil bijkomen, ga dan langs bij de Bagels & Beans in de Ferdinand Bolstraat!

Portretfoto Maaike de Jongh, auteur Dwalen langs verhalen

Maaike de Jongh

Maaike de Jongh was als kind het clichévoorbeeld van een boekenwurm. Het liefst las ze zes boeken tegelijkertijd en zo had ze voor haar twaalfde al de jeugdsectie van de lokale bibliotheek uitgelezen. Tijdens haar studie Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam kon ze goed haar interesse in het geschreven woord kwijt. Ze was betrokken bij Skript Historisch Tijdschrift, eerst in de redactie als vormgever en later als hoofdredacteur. Hier ontdekte ze twee nieuwe passies: redactiewerk en grafisch ontwerp. Deze interesses heeft ze verder uitgediept tijdens haar stage bij de redactie van Meulenhoff Boekerij en in de master Redacteur/editor. Het liefst houdt ze zich bezig met literaire fictie en designgeschiedenis.

Maaike schreef het essay Uit(gever) vorm(gever): boekontwerp bij Nederlandse literaire uitgeverijen. In haar vrije tijd kijkt ze graag in filmhuis LAB111 naar oude klassiekers, haar tip voor iedereen die van een knus filmhuis, lekker eten en goeie koffie houdt.

Portretfoto Maartje van Tessel, auteur Dwalen langs verhalen

Maartje van Tessel

Maartje van Tessel (1999) is pas 22 jaar, maar heeft al heel veel bereikt. Na haar studie Nederlandse Taal en Cultuur in Utrecht, waar ze bij de studievereniging Awater in de literatuurcommissie zat, wilde ze een master gaan doen die hoorde bij haar echte passie: boeken. Nu werkt ze nu bij boekwinkel Bijleveld en heeft ze een Instagramaccount, @boekentip, waar ze haar favoriete boeken recenseert en aanraadt aan haar ruim 2400 volgers. Voor haar is een verschil maken in de boekenwereld het meest belangrijk: later wil ze boeken uitgeven die de maatschappij in een ander licht zetten.

Maartje schreef het essay Kunst om mee te leven: de typografie van de Amsterdamse School. Haar tip om écht langs te gaan als je door de straten van Amsterdam struint, is de platenzaak Velvet Music aan de Rozengracht. Daar vind je altijd goede muziek!

Terug naar Dwalen langs verhalen