Activisme

Portretillustratie Rob Stolk, Provo, verzetsdrukker

Al eeuwen is Amsterdam een uitvalsbasis voor vrijdenkers, dwarsliggers en activisten. Zij lieten en laten nog altijd hun stem horen door de hele stad. In dit hoofdstuk doen wij een greep uit de rijke en gevarieerde geschiedenis van activistisch Amsterdam. We ontrafelen het radicale gedachtegoed van Spinoza, duiken in het politieke drukwerk van de anarchistische provo’s, ontdekken de cruciale rol van Amsterdam in het bewaken van de vrijheid van meningsuiting en ondervinden wat de mogelijkheden zijn als we een archief activistisch inzetten. Aan de hand van de bijbehoren- de route doorkruisen we de binnenstad – door de Jodenbuurt en de Jordaan, langs de Grachtengordel en over de Wallen – en ontdekken we de sporen die deze vrijdenkers hebben achtergelaten in Amsterdam.


Route Activisme door Amsterdam, Dwalen langs verhalen

Van het Spinoza-monument tot deBalie

1,5 uur I 6,5 km I centrum, Jordaan en Zuid

Een wandelroute langs de vele bijzondere plekken van activistisch Amsterdam: oude cafés en nieuwe archieven, smalle steegjes en grote pleinen, beroemde monumenten en onbekende panden.

Deze wandeling loop je gemakkelijk via Google Maps.


Auteurs van dit thema

Portretfoto Iris Vanderheyden, auteur Dwalen langs verhalen

Iris Vanderheyden

Haar voorliefde voor teksten ontstond bij Iris Vanderheyden (1998) op de middelbare school. In Brussel volgde zij het profiel Woordkunst/Drama, waar ze kennismaakte met tekstanalyse. In 2017 verhuisde zij naar Nederland, voor de bachelor Literary and Cultural Analysis aan de Universiteit van Amsterdam. Na een tussenjaar was zij nog niet klaar om Amsterdam te verlaten en zocht ze naar een master die het mogelijk zou maken het theoretisch kader van haar bachelor praktisch toe te passen, zodoende kwam zij uit bij de master Redacteur/editor.

Iris schreef het essay Activistisch archiveren: The Black Archives. Haar favoriete plek van Amsterdam is de bovenste verdieping van de Openbare Bibliotheek (OBA) Oosterdok, waar je van een mooi uitzicht over de stad kan genieten met een boek en een kopje thee. 

Portretfoto Fatiha Panjwani, auteur Dwalen langs verhalen

Fatiha Panjwani

De grote boekenkast in de woonkamer van haar moeder vormde voor Fatiha Panjwani (1999) het startpunt van haar liefde voor lezen. Later ontwikkelde ze een tweede liefde voor het schrijven en in haar tienerjaren werd ze al twee keer gepubliceerd met haar bijdragen voor schrijfwedstrijden. Het puzzelen is haar favoriete deel van het schrijfproces: de constante zoektocht naar de beste manier om iets te verwoorden. Ze woont sinds 2018 in Amsterdam en rondde in 2021 cum laude de BA Literary and Cultural Analysis af.

Fatiha schreef het essay Rob Stolk: de drukker als auteur. Haar favoriete plek in Amsterdam wisselt per dag, maar is op het moment van schrijven de Westerstraat op een zaterdagavond en zondagochtend.

Portretfoto Fatiha Panjwani, auteur Dwalen langs verhalen

Noor van Pelt

Op jonge leeftijd bewees Noor al een geboren redacteur te zijn, toen zij haar eigen tijdschriften over hamsters en cavia’s samenstelde. Na haar bachelor Journalistiek en een stage bij de economieredactie van de NOS kwam Noor erachter dat ze liever in het boekenvak wil werken. Door haar ervaring in de journalistiek en haar werk als tekstschrijver weet Noor hoe het is om je teksten geredigeerd te krijgen door een redacteur. Het liefst zou ze na de master Redacteur/editor acquirerend redacteur willen worden bij een uitgeverij die voornamelijk verdiepende non-fictie uitgeeft. Naast lezen is Noor in haar vrije tijd het liefst creatief bezig: ze maakt graag foto’s met haar oude analoog camera en ze schildert graag bloemen of artisjokken – een bloem die haar fascineert vanwege zijn kleur (groen aan de buitenkant, paars van binnen) en de unieke manier waarop je de groente moet eten (blaadje voor blaadje).

Noor schreef het essay Amsterdam als vluchtstad: makers die vechten tegen de censuur.

Portretfoto Lennard Steinhoff, auteur Dwalen langs verhalen

Lennard Steinhoff

Van kinds af aan wordt Lennard Steinhoff (1997) al omgeven door boeken; hij groeit op in Culemborg, op een steenworp afstand van het Centraal Boekhuis. Zijn liefde voor boeken begon, zoals velen, bij het lezen van Harry Potter. Tijdens zijn bachelor Liberal Arts and Sciences aan de Universiteit van Utrecht koos hij voor de richting oudheid, omdat de teksten uit die tijd nog steeds relevant en leuk om te lezen zijn. Na het afronden van de master Redacteur/editor hoopt hij dan ook aan de slag te gaan bij een uitgeverij met een fonds vol klassiekers, historische non-fictie en hedendaagse literatuur.

Lennard schreef het essay Amsterdam: de ideale broedplaats van de radicale verlichting? Zijn tip in Amsterdam is het restaurant Buffet van Odette aan de Prinsengracht.

Terug naar Dwalen langs verhalen