Makers en brekers

Na de Tweede Wereldoorlog brak voor Joods-Nederlandse kunstenaars een turbulente periode aan. Wie waren zij en hoe creëerden zij een nieuw bestaan? Kun je breken met het verleden? 

In Makers en brekers volgen we een generatie van jonge makers in hun zoektocht. Bekende namen als Marga Minco, Dola de Jong en Leo Vroman komen voorbij, maar ook kunstenaars die tot nu toe meer in de schaduw hebben gestaan, zoals Susanne Heynemann en Louise van Santen. De verscheidenheid van de bijdragen toont niet alleen de originaliteit van deze makers, maar vooral ook de rijkheid en complexiteit van het culturele mozaïek dat we de Joodse identiteit noemen.  

De studenten van de master Redacteur/editor aan de Universiteit van Amsterdam brengen een groot scala aan academische achtergronden met zich mee. Vanuit verschillende perspectieven hebben zij archiefonderzoek verricht en dit heeft geleid tot een collectie van essays. Met een voorwoord van schrijver Maurits de Bruijn en gastbijdrage van Mia Corbey-van Praag in de vorm van een interview, hebben de studenten het samengebracht tot deze prachtige bundel.  

Makers en brekers is te koop bij boekhandel Athenaeum aan het Spui.

‘Gisteren keert nooit weerom’, maar er is troost te vinden in de verhalen die er nog zijn.

Bram Schillemans in Makers en brekers

Geschreven en samengesteld door Jonas Bal – Kiki Bolwijn – Bas Broerse – Geerte Broersen – Martijn van Bruggen – Jolien de Graaf – Ciska Hartlief – Geertje op de Hoek – Eva Laan – Paul Loop – Fien Mascini – Sanne Marieke Mulder – Dewi Portier – Karlijn van der Putten – Anne Schenkels – Bram Schillemans – Jip Schoonbeek – Sybren Sybesma – Afra Vanmaekelbergh

Met gastbijdragen van Maurits de Bruijn – Mia Corbey-van Praag

Met omslag van Iziz Derwig