Maartje van Tessel, auteur van het essay Kunst om mee te leven, schreef voor het faculteitsblad Babel de column Mokum. Zij beschreef hierin het bijzondere proces van het maken van Dwalen langs verhalen. Over hoe de auteurs de vele gezichten van Mokum laten zien. Ook geeft ze alvast een voorproefje van waar haar eigen essay over gaat.
Beeld: Winonah van Den Bosch
Dwalen langs de onontdekte, Amsterdamse verhalen
Dat ik als Utrechter een wandelgids over Amsterdam zou maken, hield ik niet snel voor mogelijk. Maar toch kreeg ik tijdens mijn Master Redacteur/editor de opdracht om samen met mijn medestudenten een boek over Amsterdam te maken. Binnen acht weken gingen we van een angstaanjagend leeg Word-bestand naar een prachtig geïllustreerde wandelgids vol verborgen verhalen over de stad. Dwalen langs verhalen bevat toegankelijke essays die je meer vertellen over de onbekende gezichten van Mokum, gecombineerd met leerzame wandelingen dwars door de stad.
Door twee maanden zo intensief bezig te zijn met een boek over een stad die ik heel eenzijdig kende, ging er een wereld voor me open. Voor mij was Amsterdam een wat overgewaardeerde, te drukke stad waarvan al het wetenswaardige inmiddels wel bekend is. Nu voel ik me al met de simpele wandeling van de metrohalte Waterlooplein naar college in de Oudemanhuispoort direct verbonden met de geschiedenis van de stad. Bijvoorbeeld bij het zien van het donkergroene, gietijzeren brugbordje met dikke, witte letters van de Staalmeesterburg. Je kent ‘m vast wel, want het ontwerp is overal op de bruggen in de binnenstad terug te vinden.
Heb je er ooit eens over nagedacht wie zoiets simpels en gewoons als een brugbordje ontwerpt? Nou, bij dezen: het bordje was een project van de Amsterdamse School. Ik schreef voor Dwalen langs verhalen over deze eigenzinnige kunstbeweging uit de jaren 1920, die bekend staat om zijn architectuurprojecten. Als je door de Spaarndammerbuurt loopt, is vrijwel alles ontworpen door Amsterdamse Schoolkunstenaars. De ronde hoeken en de kleine inhammetjes in de rechtlijnige huizenblokken zijn kenmerkend voor deze expressionistische bouwstijl. […]
Lees de gehele column op de website van Babel.